PREVENTIVMEDEL PROBLEM

Min P-stav är ÄNTLIGEN ute!! 

Som några av er vet så bestämde jag mig i början av Januari förra året att sätta in en P-stav i min arm efter att ha testat på en hel del preventiv medel som inte fungerat på mig. Och jag kan väl säga att denna P-stav lite har förstört mitt liv ändå sedan den sattes in…

De säger att man kan få en ganska oregelbunden mens till en början, viktökning, depression, humörsvängningar osv…

Jag har haft mens nu V A R E N D A dag (med uppehåll på sammanlagt 2 veckors utspritt) sedan Januari förra året, alltså blödande mens i över 14 månader..

Ni som är tjejer är nog fullt medvetna om hur svinigt det är att ha mens haha. Humörsväningarna, känslan av att man känner sig svullen, järnbristen, sötsuget och allt där till. Förstår ni då att jag har haft det så VARJE JÄKLA DAG i 14 månader!!!

Är så sjukt trött på att blöda, ha slut på tamponger, känna mig uppsvälld & ofräsch och denna konstanta depression som en P-stav ger. Så ni kan förstå min lycka när den nu är ute!!!

Detta har även gjort att mitt blodflöde har förstörts lite i kroppen. Vanligtvis om man trycker hårt med tummen på foten så ska det bli vitt och sedan ca 3 sek efter ska huden återgå till sin normala färg. För mig tar det ca 18 sekunder att återfå min normala färg… Dessutom så är mina händer & fötter konstant kalla då blodet tydligen har lite svårt att ta sig dit nu.

Och om inte det vore nog så har jag tappat otroligt mycket hår sedan denna p-stav stoppades in i min kropp :/

+  den konstanta järnbristen som jag fått utstå efter att ha förlorat så mycket blod varje dag, och oändligt många trosor som jag har blött igenom…!!! Ni tjejer vet 🙂

Ställer mig verkligen frågan varför i helvete jag inte tagit ut den tidigare haha. Men jag har hört så mycket om att det ska göra så ofantligt ont att jag bara har skjutit undan det, men det kändes ju för fasiken inte ett dugg!! Gick på 30 sek typ 🙂

Kanske öppnar mig för mycket (enligt vissa) men känner att de flesta brudar av oss har/haft något problem med preventiv medel och detta är mitt.

SÅ, om ni är några som funderar på att sätta in en P-stav så skulle jag verkligen tänka en extra gång. OCH om ni haft mens konstant i mer än 2 månader så ta ut den DIREKT!!

 

55 reaktioner på “PREVENTIVMEDEL PROBLEM”

 • Nelly skriver:

  Aha, när fattade du att P-staven var boven?
  Ibland blir allt så uppenbart när man har facit i hand.
  Detta med hormoner e inte kul

 • Ina skriver:

  Usch har haft precis samma problem, har testat det mesta med hormoner i och inget har funkat för mig! Kan rekommendera kopparspiral som är hormonfritt, har haft den i ett år nu och den funkar jättebra!

 • jennie skriver:

  Va rekommenderar du för preventivmedel istället?

 • Helena skriver:

  Åh herregud, mens i 14 månader?! Fy fasiken va jobbigt, stackars dig Bianca! Tur att p-staven ÄNTLIGEN är ute nu så att du kan slippa blöda varje dag! Shit, jag orkar inte ens med mens en gång i månaden utan skjuter upp den med ppiller. Tänk då att behöva gå med det i över ett år? Fy fan rent ut sagt!
  Hoppas din kropp mår bättre nu när staven är borta! Kram 🙂

 • Frida skriver:

  Hejsan, har du funderat på att testa natural cykels?! Jag är jätte nöjd!

 • Axelina skriver:

  Åh jättebra inlägg! Så skönt att se att även du som är offentlig kan dela med dig om sånt här 🙂 Hoppas allt blir bra nu när du tagit ut den!

 • Hanna skriver:

  Vad skönt det måste vara för dig, o slippa mens konstant! Det låter verkligen inte kul.. Jag tycker det är så tråkigt, när jag bara har som vanligt. Haha.
  Hoppas du mår bättre psykiskt också.
  Och hoppas du hittar ett annat preventivmedel, du har inte tänkt våga prova på att tempa dig? Ha en härlig kväll. Kram

 • Malin skriver:

  Vad skönt att den är ute nu 🙂

 • Elsa skriver:

  Tack fär att du berättade!

 • Barnmorska skriver:

  Hej girls!
  Härligt att du mår bättre! P-stav funkar alldeles ypperligt för många, men en lite procent blir det aldrig bra för- tyvärr va du en av dem!
  Som ung fertil kvinna – och du inte planerar graviditet inom några år rekomenderar jag varmt spiral, har du i vanliga fall rikliga blödningar så undvik kopparspiral då denna ökar blödningarna men en Mirena spiral v(ger 1/25 hormon än vad P-pilla) och verkar lokalt i livmodern, kan (inte alltid) ge lite blödningstrassel (små mellan blödningar) i 3-5 månader men därefter blödningsfri!! På vår mottagning sätts många spiraler på unga tjejer och de blir så nöjda!

  Jag råder dig inte att tempa eller använda natural cirkels om du vill avstå graviditet då dessa inte är några preventivmedelsmetoder!! En hög abortfrekvens på tjejer som använder dessa metoder. Men om en oplanerad graviditet ändå är välkommen om det blir, går det ju super!!

 • Marie skriver:

  Fy, det låter inte kul ALLS! Tack för att du delar med dig. Rekommenderar du något annat i stället? 🙂

 • Louise skriver:

  Tycker det var ett bra inlägg, finns säkert flera som har liknande problem som du hade 🙂 skönt att den är ute!
  Ha en härlig dag!

 • Caroline skriver:

  Hej Bianca!
  Min kompis har haft exakt samma problem. Jag tipsade henne om att använda samma p-piller som jag: Yaz. Dom ska inte ge några biverkningar, vilket dom inte gör heller!! Underbart! Sen har du bara mens i Max 4 dagar! Där finns alltså bara 4 sockerpiller och det tar ca. 1-2 dagar för mensen att väl komma igång då. Sen försvinner den när du börjar ta dom vanliga rosa igen. Älskar dom! Så tänkte tipsa dig!

  • Alexandra Marin skriver:

   Hej Caroline,
   Jag har tagit Yaz förut och tror att jag mådde skit pga av dem, nu säger jag tror för att jag generellt hade det tufft med killen under just den perioden. Så jag skyllde allt på pillerna och slutade. Nämnvärt är att jag röker <5 cigg om dagen men det hade BM överseende med för att jag är under 35 år. Så nu har jag alltså fått dem utskriva igen, heter numera Estrelen och är livrädd efter allt jag har läst 🙁 nedstämdhet, uppblåst mage, matsmältningen rubbas, humörsvängningar osv. Kan du inte berätta mer på mejl eller här? Och kanske lugna ner mig lite 😛

 • Annika skriver:

  Jag har haft p-stav i flera omgångar så totalt kanske i 15 år och har haft mens typ 2 ganger om året och Inga varken viktproblem eller humörsproblem. Så det är ju väldigt individuellt.

 • Andrea skriver:

  Det är helt sjukt hur olika man reagerar på preventivmedel! Har haft min p-stav i 15 månader nu och har inte haft mens sen dess. Hade mellanblödningar i somras, och efter det har jag haft mellanblödningar tre gånger och då bara i en till två dagar. Är supernöjd!! Men läkaren sa att en tredjedel får som dig, en tredjedel får som ”vanligt” och en tredjedel slipper mens. Ett jävla lotto helt enkelt 😉

 • Josefine skriver:

  Jag upplevde ungefär samma men inte så länge. Dock har jag vänner som inte alls haft problem med sin P-stav så de har bara tyckt att det varit positivt. Jag kan dock känna lite värk i min arm än idag och nu är det över ett år sedan som jag tog ut den. Sköterskan hittade knappt staven när hon skulle ta ut den för den hade typ fastnat i vävnaden i armen så hon fick skära och skära och ta två sprutor bedövning. Hade ett gigantiskt blåmärke där sen. Gjorde skitont på mig att ta ut den. Jag har dock epilepsi och får inte ta p-piller så nu måste jag gå till nån sköterska för att få råd om vad som egentligen är det bästa för mig.

 • Klara skriver:

  Jag fick samma problem av minipiller men bad om att få kopparspiral efter 2 månader då blev mensen normal igen

 • Natta skriver:

  Hej, jag undrar en sak. Jag satte in min P-stav 28/9-2015 de var lugnt i början hade ingen mens sen för ca 3 månader sen fick jag den och den har inte slutat inte ens med ett mellan rum på en dag. Jag vet inte om jag ska fortsätta ha den och hoppas på att den tar slut. Och du ska även veta att jag är allergisk mot ett ämne som finns i P-ring och p-piller.

 • Frida skriver:

  Hej Bianca!

  Jag hade också en p-stav førut och fyfan vad jag ångrar det, jag hade dock ingen problem med min mens det var næstan tværtom att den førsvann. Men min hy dæremot åh herregud, jag har aldrig haft problemhy men jag fick en grov acne och gick upp en hel del i vikt. Som tur var så tog jag beslutet och efter bara 3 månader orkade jag inte mer och tog ut den. Nu ær min hy som vanligt igen och jag mår så mycket bættre! Så hoppas allt blir bra før dig också nu nær du tagit ut den!

  Kramar Frida.

 • Izzah skriver:

  Haft samma problem, men jag ”höll ut” i 2 år , nu är den ute! Sån frihet att äntligen ha normal mens

 • Louise skriver:

  Nejdå, tycker inte alls det är tmi, bättre att tjejer tar upp detta & lär andra. Däremot är det för lite tjejer som tar upp ämnet, väldigt bra gjort av dig!

 • Amanda skriver:

  Hej,
  Jag provade mini-piller för några år sen och då fick jag konstant mens och gick upp 10kg på 8 månader och då sa min gynekolog att jag skulle sluta. Vilket jag gjorde och då gick jag utan så att kroppen kunde återhämta sig. Sen för lite mer än 3 år sen så satte jag in en P-stav och den fungerade helt utmärkt. Jag hade lite mens typ 3 gånger på 2 år vilket var en dröm för mig för jag har en jobbig mens i vanliga fall. Jag gick upp i vikt men inte så mycket om man jämför med mini-pillerna. Så att säga till folk att de inte borde prova något som kanske fungerar för dem är så fel. Man borde kanske säga att det fungerade inte för mig men är du med om samma sak så reagera fortare nu när du har facit på hur det kan gå. Men det är ju så att olika saker fungerar olika för olika människor. Och att ta ut den är smärtsamt men du måste inte ta ut den. Min slutade fungera för lite mer än ett år sen och då försökte jag plocka ut den. Jag är inte mycket för blod så jag tog mamma med mig. Men hon satt och skar och skar och skar till slut var hon tvungen att sluta för hon kunde inte se något för allt blod och hon var rädd att skära av något annat. Och jag mådde inte bra alls för bedövningen tog inte så jag kände allt. Men så fick jag gå hem igen och sen andra gången så skulle ett ultraljud göras innan och den läkaren skulle rita ut var staven satt men när bedövningen skulle sättas så tog inte den och jag ville inte göra om samma sak igen men den gynekologläkaren sa att man måste inte plocka ut den utan den kan sitta kvar då den inte är farlig.

  //Amanda

 • Ellinor skriver:

  Hade samma problem för ca 5 år sen och valde att byta min p-stav till hormonspiral, bästa beslutet ever! Har varit mensfri sedan dess och ska nu i höst byta och sätta in en ny 🙂

 • Karina skriver:

  Jag satte i en p-stav 2008 och hade också den i ett år och tog ut den av samma anledning. Hade också min mens i ett år…

 • Erika skriver:

  Hej Bianca!

  Tycker det var jättekul att du delade med dig av detta.
  Har själv en p-stav som jag nu snart har haft i tre år, ska snart ta ut den.
  Har haft exakt samma problem som dig, och jag fattar inte ens själv varför jag inte tagit ut den tidigare.
  Inte så kul att ha gått runt och haft mens nästan varje dag i tre år!

  God fortsättning!

 • Anahit skriver:

  Jag har haft min pstav nu i 12 år… Tro jag att det blir, inne på 3de staven. Jag är supernöjd. Lite tråkigt med oregelbundna blödningar men det går över. Inga humörsvängningar, ingen värk (bästa), har inte tappat mer hår än vanligt. Ända är att när det egentligen ör dags att få mens känner man socker sug och tryck i magen rygg men ingen värk. Jag hade enorma värk förut, så pass att jag inte gå i skolan/jobbet.

 • Sofie skriver:

  Jag har precis samma sak fast jag har haft min i 3 år och haft mens konstant … Och alla biverkningar , men till slut blev de som på rutin allt så släppte de men nu får de va nog för jag pallar inte mer

 • Angie skriver:

  Kan verkligen rekommendera Nuvaring. Sa skont att bara behova tanka pa den var tredje vecka. Man satter in den i slidan, later den sitta i tre veckor, tar ut den och mensen kommer nastan direkt och sa in igen efter en vecka. Vill man hoppa over mensen och satta i en ny ring igen sa gar det utmarkt! Har hjalpt mig saaa fantastiskt mycket med min mensvark. Har personligen inte fatt nagra som helst biverkningar men radfraga alltid en gynekolog saklart, och det ar ju de som skriver ut. Det vill jag tipsa om iallafall! + att den inte kanns alls och sitter bra pa plats 🙂 kram!

 • Ida skriver:

  Va skönt du delar med dig till oss, Har haft samma problem och tog mig också över ett år att inse att jag bör ta ut den. Hade princip jackpot på biverkningslistan..
  Fick minipiller efter halva tiden som va något ”nytt” sätt att ta bort detta besvär. Blev inte bättre av det heller. Time waste på att bara ha mens i ett år med några ynka dagar ledigt..

  Skönt att veta att jag inte är den enda, utan det finns fler!

 • Moie skriver:

  Inte lätt med hormoner..
  Jag kan varmt rekommendera Louise Edlund eller Mia Lundin. Båda är experter inom området med kvinnohälsa och hormoner. Båda är verksamma i Stockholm. Finns även på FB. Lycka till!❤

 • Wictoria skriver:

  Jag rekommenderar starkt att du ska skaffa kopparspiral!! Hormonfri, slippa all extra hormoner som man får via alla andra preventivmedel. Kolla upp det

 • Jennie skriver:

  Eloge till dig!!!Förstår tanken att en del kanske upplever detta för privat. Men vi behöver prata/skriva om sådant här. Så tack att Du vågade!

  Hoppas att du hittar ett bättre alternativ än p-staven.

  <3

 • Sofia skriver:

  Är inne på min fjärde vecka med blödningar dagligen.. Mitt humör har varit på botten hela tiden under de 3 månaderna jag haft den inne ( totalt 6 veckor med mens).. Bestämde mig för att jag skulle ta ut den men problemet är att barnmorskan på vårdcentralen där jag bor, fick inte ut staven. Hon och en kollega försökte få ut den där i ca 1 & en halv timme och jag låg där med min arm och var jätte nervös haha. Nu har jag äntligen fått en tid på sjukhuset där de ska försöka ta ut den igen och hoppas på att det går mycket enklare att få ut den där.. Är verkligen redan trött på detta och jag lider med dig som haft det såhär över ett år, det är fakiskt hemskt!! Hoppas allt dåligt man får med P-staven försvinner så fort som möjligt när man tar ut den 🙂 jättebra blogg & hoppas det går bra för dig i let’s dance ❤️

 • Solle skriver:

  Visserligen väldigt individuellt hur man upplever just staven men jag har endast använt p-ring och herrejisses vad bra!! Jag hade lätt rekommenderat den för jag kämpar just nu med vikten med speciellt sikte på att få använda dom igen. Det är smidigt och enkelt att använda! 🙂

 • Malin skriver:

  Har hört flera som har havt samma problematik. Själv har jag haft P-stav sedan november 2014. I ca 1 månad hade jag oregelbundna blödningar men därefter har jag inte haft en enda. Jag har varit MENSFRI I ÖVER ETT ÅR. Det är sjukt.

  Så, ja visst kan det bli en mardröm, men för mig är den lilla staven nyckeln som öppnade dörren till paradiset 😉

 • Katja skriver:

  Vet precis hur illa det är, hade samma problem med hormonspiral i nästan 24 månader innan läkaren gav med sig att det var den som var problemet.

 • Evelina skriver:

  Känner igen det där. Hade p-stav jag också.. Men tog ut den efter 6månader då jag hade mens under hela den tiden med 2 dagars uppehåll.. Började med p-piller efter det och dom funkar hur bra som helst!

 • Mimmi skriver:

  Jag har haft p-stav i snart 9 månader och inte haft mens 1 enda gång sedan dess, grymt skönt! Alla reagerar olika på olika preventivmedel och många av mina kompisar har också p-stav och har inte dem heller haft mens en ända gång! Bara bestäm dig vad du vill ha och tro att det kommer fungera så borde det göra det, det gjorde det för mig!

 • julia skriver:

  Tycker det är skitbra att du tar upp detta ämne! Vissa har verkligen otur med att hitta rätt preventivmedel. Fan vad vi tjejer får stå ut med, starka är vi. Skönt att ditt problem är löst. Kram

 • Ida skriver:

  Jag har p-stav och haft mens konstant sedan Maj 2015. Jag satt in den Februari 2014 och fram tills Maj 2015 hade jag mens en gång. Det var så skönt till en början men nu, 10 månader senare, börjar det bli löjligt med mens varje dag. Visst det är inte så mycket men jag blir t.ex. sjuk lättare bara för att p-staven ställer till det. Men jag är för rädd för ingreppet att ta ut den och jag vet inte vilket preventinmedel jag ska testa efter det. P-piller funkade aldrig för mig, mini-piller och p-stav är nästan samma sak så jag vet inte om minipiller är så mycket bättre. Men jag får helt enkelt boka tid för att ta ut den fö nu börjar det bli löjligt med all tomatjuice.

 • Ebba skriver:

  Du borde testa kopparspiral verkligen! Läste så mycket konstigt om den innan och det om att man skulle få mer mens och värre mensvärk skrämde mig. Men var så trött på hormoner så bestämde mig för att testa och det är bland de bästa jag gjort. Märker aldrig av den och mensen är precis som vanligt. Kramar

 • Marielle skriver:

  Såg att folk tipsat om lite olika preventivmedel… Det är såhär nämligen, alla kroppar är olika och reagerar olika, vissa kroppar reagerar negativt med mer hormoner än vanligt, och andra positivt! Det finns inget som heter ”bra och dåligt anternativ” när det kommer till p-medel! Jag tex, jag använde aldrig nå medel innan jag blev gravid första gången, gjorde abort oh satte i en kopparspiral, den gav mig otroliga smärtor under min mens att jag blev sängliggandes i tre dagar, gick upp ca 10kg på 2 månader och kraftiga blödningar, den är då utan hormoner! Jag tog ut den efter ett år och skaffade istället hormonspiralen, som jag nu haft i ett år, och är det bästa valet jag gjort! Har aldrig mens, kanske en mindre rosa blödning var tredje månad, och har inte gått upp i vikt eller liknande, men det är MIN kropp som reagerar så, det betyder inte att din kommer reagera likadant! Sök rådgivning hos din läkare ang detta!

 • Elin skriver:

  Jag har haft p-stav sedan 2011, och vart mensfri i 5 år men sen nu för två veckor sen fick jag tillbaka den och haft konstant i 2 veckor nu… Vet inte vad jag ska göra, hoppas desperat att den försvinner och att går tillbaka till ingen mens alls… annars får jag ta ut den.

 • JuliaRo skriver:

  Tycker det är så bra att du tar upp sånna här saker Bianca 🙂
  Vi kvinnor har samma problem mer eller mindre och det är viktigt vi delar detta med varandra 🙂
  Då kan man få hjälp och tips som man inte visste om 🙂
  Och behöver inte lida mer och kan göra nåt åt saken. När man får höra att andra har samma problem! Du är bäst kram Julia. Längtar till let’s dance på fredag 🙂

 • Nellie skriver:

  Känner igen mig sååå mycket!
  Satte in P-stav 2013 i början av juni och blödde konstant i 3månader. Hade panik och då fick det vara nog! Fy förstår inte hur du orkade hålla ut i 14månader☺️, mitt tålamod är dock inte det bästa. Har också provat en hel del andra preventivmedel men inget har funkat för mig.. Vågar inte trycka i mig extra hormoner för min kropp blir kaos tyvärr!

 • Erica skriver:

  Jag kör på cerazette för det är dom enda jag får äta. Och sen jag började med dom har jag inte haft någon mens, HEAVEN! (Käkat dom i över ett år nu)

 • Caroline skriver:

  Jag tycker det är så viktigt att vi berättar om sådan här för vi är så många som är med om det! Superbra skrivet 🙂

 • Sofie skriver:

  Vill tipsa om appen Natural cycles. Du mäter din temp varje morgon och för in i appen. Den har en unik algoritm som räknar ut när du är fertil och inte. Helt hormonfritt och fungerar klockrent. Har använt i 6 mån och det är jätteskönt att slippa hormoner som inte finns naturligt i kroppen.

 • Emma Groth skriver:

  tack för att du berättar och delar med dig!

 • Julia skriver:

  Hej! Helt annat ämne här men vart är den klänningen, skjortan ifrån??????

 • Cherie skriver:

  Hej Bianca!
  Har haft exakt samma problem som dig.. gick från p-piller till p-stav och med staven kunde jag blöda flera veckor i sträck, riktigt hemskt var det.. Jag var alltid trött och humöret behöver vi inte ens prata om haha! Men när jag tog ut staven så bytande jag till spiral istället och det har funkat för mig, satte in spiralen i september och fram tills idag har jag blött ca 2-3 gånger..

  Hoppas du hittar något som funkar för dig! 🙂
  Kram

 • Cassandra skriver:

  Jag har haft p-stav sedan tre år tillbaka och det är snart dags att ta ut den. Jag upplever också oregelbunden mens men det är otroligt lite, sedan har jag inte haft några problem el biverkningar med min p-stav alls. Det är intressant att det kan vara så olika haha. Jättebra att du tar upp sånt här förresten 🙂

 • Anna skriver:

  Har Haft p stav vid två tillfällen första gången för 10 år sedan , blödde varje dag i 6 mån och tog ut den. Testade p stav igen för 1.5 år sedan och inte haft mens under hela den tiden fram tills idag. Så det är väldigt individuellt hur den funkar.. vissa får tex kraftig hårväxt i ansiktet av hormoner ( p piller p stav hormon spiral). Det bästa preventivmedel som finns är egentligen koppar spiral utan hormoner vilket jag ska byta till snart. Man får bedövning eller narkos vid insättning om man verkligen vill och är rädd- prata med din barnmorska

 • Ronja skriver:

  Jättebra att du tog upp detta Bianca ! Det är otroligt viktigt att kunna tala om hur man upplever vissa saker och det gör givetvis att fler vågar öppna upp sig och tala om sina problem. Har haft exakt samma problem som du

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *